• EXPEDIENTE: Endogamia de antiguo
  • CENTRO: Universidad de Lérida
  • ASUNTO: Catedráticos y clérigos
  • ESTADO: ARQUEOLÓGICO
  • SOLUCION:  

Resumen

Según la wikipedia, la Univerisdad de Lérida "es heredera del medieval Estudi General, la universidad más antigua de Cataluña y del antiguo Reino de Aragón y una de las más antiguas de España". Lo que no es tan conocido son las luchas por las cátedras que se produjeron en el seno de la Iglesia durante los siglos XVI y XVII. El texto que se reproduce a continuación es una pieza arqueológica que ilustra cómo el favoritismo y la injerencia en los concursos de profesorado, en España, viene de muy muy muy antiguo.

Exposición

Reglà, J. (1991): Els virreys de Catalunya. Ediciones Vicens Vives. Barcelona.   

El texto está en catalán pero las citas en castellano son ilustrativas. Próximamente se traducirá. 

Texto de las páginas (54-58):  

"Els estudiants catalans freqüentaven els centres universitaris de Castella i Fran~a, adhuc, pel que fa referencia a la darrera, després de la prohibició de Felip 11 que els seus súbdits anessin a estudiar en els centres universitaris estrangers (1559-1568).
Abunden, per exemple, les referencies que demostren que eren molts els catalans que anaven a estudiar Teologia a Alcala d'Henares. L'any 1583, un catala, Jaume Pericas, sol·licita de Felip II una «ayuda de costa» perque un fill seu pugui continuar els estudis i sigui admes en el CoMegi d' Alcala. Entre els serveis prestats a la corona, Pericas esmenta el fet d'haver lliurat al rei, a Lisboa, un memorial sobre el govern de Portugal. Una nota autógrafa del rei, al marge de la «consulta» del Consell d' Aragó, diu simplement: «que pruebe lo que dice».

Coneixem un cas particular que ens proporciona dades importants sobre l'itinerari que segurament fou el de molts estudiants catalans de l'epoca. L'any 1616, l'advocat barceloní Jeroni Tamboni soMicita el carrec d'advocat de pobres de la ciutat comtal. La petició va acompanyada d'un «full de serveis» i un historial minuciós, que, en síntesi, diuen el següent: l'interessat va estudiar llelres humanes i arts a Barcelona, després obtingué el grau de batxiller a Salamanca, torna a Barcelona. «y de aquí, por evitar los gastos de las Universidades de España, passó a Tolosa de Francia, donde tomó el grado de Doctor». 


Les Universitats.- Un segle abans que Felip V portés a terme la refosa universitaria del principat de Catalunya a Cervera, amb el decret de Nova Planta de 1716, ja hi havia un corrent favorable a suprimir tots els centres universitaris del país (adhuc el de Barcelona), a excepció del de Lleida. En efecte, l'any 1-600, el virrei de Catalunya, duc de Feria, escriu a Felip III: "Por parte de los administradores del Estudio de la ciudad de Tarragona se me ha presentado una carta de V. M. dada a 2 de septiembre, en que me manda le avise, con parecer del canciller, regente y doctores desta su Real Audiencia, de lo que convendrá hacerse acerca de la pretensión de los administradores y estudios de aquella ciudad para poder dar grados en Leyes, Cánones y Medicina, como se haze en las Universidades de Barcelona, Lérida y Perpiñán. Todos conformes sienten que esto sería una cosa muy perjudicial y no serviría de más que de autorizar con títulos honrosos a estudiantes ygnorantes, como se haze en Barcelona y Perpiñán y lo procuran los de Girona, y que no solamente se deve negar esta facultad, pero aún convendría, si fuese posible, que se acabasen todas las Universidades, excepto la de Lérida, y porque en lo que toca a estudios escriviré a V. M. más largo, lo dexaré para entonces, bastando lo que he dicho para lo que V. M. me manda de presente». 14 Amb termes potser excessivament durs, el virrei exposa la seva opinió i, segons afirma, el pensament unanime dels doctors de l' Audiencia, sobre l' estat de les Universitats catalanes en comen9ar el segle XVII, així coro també la conveniencia de suprimir-les totes, excepte la de Lleida. És veritat que es tracta de l'opinió d'una dotzena de persones. l'.olo deixa d'ésser, pero, un element de judici, que, en línies generals, ratifiquen altres dades. Qualificada moltes vegades "de «seminari de aquesta corona d'Aragó»,ls la Universitat de Lleida va entrar en un procés de decadencia des de mitjan segle XVI. No ens proposem de fer-ne un estudi analític, sinó, solament, formular unes consideracions a la llum deIs documents- per a arrodonir la nostra visió de síntesi de la cultura catalana durant els Austries. Els príncipals problemes plantejats sembla que eren els següents: la benevolencia excessiva en els examens, l'exacerbació passional del estudiants i els conflictes motivats per la provisió de les catedres.

Hem reprodult abans un fragment de l'informe enviat al reí Felip III pel bisbe de Lleida l'any 1603. Val la pena de reproduir-ne la resta: « En ella -la Universitat de Lleida- no se leen por cada catedrático cien lecciones en un año y éssas no llegarán a media hora cada una, impidiéndolo los estudiantes. Estúdiase el primer curso de San Lucas a Navidad medianamente; el segundo, hasta Pascua de Resurrección, poco; el tercero, nada, porque todo es tratar de la elección de Rector y disponerse para irse cada uno a su tierra, como lo hacen, salvo los valencianos... Quando vienen a provar sus cursos los estudiantes, todos son abilitados, aian oído o no lo necessario, porque unos testifican por otros y ellos se avienen, pues, en dar el grado que antiguamente solía ser de tanta authoridad, el de Doctor. En esta Universidad, en Derechos, andan tan floxos que no ay hombre por poco que aia estudiado que no se atreva a graduarse, y assí ha perdido el grado de Doctor de su honor y authoridad. En dar las cátedras de doctores y bachilleres por competencia ay tan grandes abusos y aun ofensas a Nuestro Señor que sería de muy grande servicio suyo que esto se remediase...» 

Un redreç dictat per Felip II, referent a la provisió de catedres, fou el pretext de greus incidents a partir de l'any 1575. Els alumnes, «per exhimirse de la subiugació de dita reformació, se són exits de la matrícula y van ab los habits d'estudiants que abans solien portar, desatentent los altres estudiants de sos estudis y bons exercicis».17 Uns anys després -1578- es registren greus incidents entre els estudiants i la població, amb agressions i pedrenyalades, 18 mentres el problema de la provisió de les catedres."

 

Documentos de interés

Conclusión y comentarios

Dossier de prensa

Temas relacionados

Solicitudes